Sushi jest bardzo ciekawym daniem, jeżeli chodzi o naszą kuchnię. Większość osób nie na co dzień ma okazję do zjedzenia takich rolek. W internecie można znaleźć naprawdę mnóstwo informacji na temat sushi, jednak warto wcześniej dowiedzieć się co jest prawdą, a co mitem. Poniżej znajdziesz przydatne i rzetelne informacje na temat tego interesującego dania.

Przygotowywanie sushi

Prawdziwe zrolowane sushi nie może mieć norki wewnątrz rolki. Jest to jednak bardziej kwestia estetyki niż samego smaku. Dobrze wykonane sushi może wyglądać naprawdę świetnie i prezentuje się zaskakująco dobrze. Jeśli więc chcesz zaskoczyć swojego partnera albo partnerkę, to pamiętaj o tym, żeby zadbać o każdy aspekt wizualny (smakowy również).

Należy zaznaczyć, że sushi wymaga maty bambusowej. Bez niej nawet nie ma sensu zabierać się za przygotowywanie tego dania. Najważniejszymi składnikami rolek jest mata, sos sojowy, ocet ryżowy i wasabi.

Maczanie sushi w sosie

Tak naprawdę naszą zrolowaną rybę powinno się delikatnie maczać w sosie sojowym. Wiele osób jednak decyduje się topienie kawałków w nim. Jest to oczywiście kwestia gustu i każdy powinien jeść jak mu wygodnie. W tym przypadku bardziej chodzi o to, że sos sojowy zaburza smak ryby. Jeśli jednak komuś bardziej pasuje smak sosu sojowego, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby używać go po prostu więcej.

Jedzenie sushi

Sushi powinniśmy jeść palcami. Pałeczki służą tutaj raczej do nakładania wasabi. Jeżeli jesz więc rolki w restauracji, nie bój się ich wziąć do ręki. Nie zrobisz sobie tym obciachu. Warto jednak pamiętać, że nigdy nie używa się sztućców do jedzenia sushi. Niektórzy kelnerzy mogą zasugerować taki wybór, jednak o wiele wygodniej je się sushi palcami.

 Fakty i mity na temat sushi

Warto również pamiętać o tym, że przyrządzone sushi powinno się zjeść jak najszybciej. Wtedy można poczuć wyrazisty smak dobrze przyrządzonych rolek. Jeżeli zostawisz je sobie na następny dzień to będą również smakowały dobrze, jednak odczucia nie będą już takie same.

Jeżeli zapomniałeś jak prawidłowo jeść sushi, możesz zapytać o to kelnera. Nie zrobisz sobie tym obciachu, a przynajmniej nie będziesz udawał, że umiesz jeść.

Wiele osób spożywa sushi kawałek po kawałku. Jest to błąd, ponieważ rolki mogą po prostu się rozlecieć. Oczywiście dobrze przygotowane sushi będzie się świetnie trzymało, jednak pamiętajmy, że jedząc po kawałku niszczymy strukturę naszej rolki. Tak więc należy zjeść całą rolkę od razu. Tutaj napychanie buzi nie jest “nieeleganckie”. Jeśli chcesz zjeść pyszne sushi w Katowicach, zajrzyj na https://www.sushiking.pl/

Koszt robienia sushi

Dla niektórych koszt robienia sushi może być naprawdę wysoki. Osoby, które po raz pierwszy decydują się na takie danie, często później z niego rezygnują. Nic dziwnego, ponieważ na samym początku trzeba wydać na sos sojowy, wasabi, ocet i imbir. Przydadzą się również dodatkowe materiały do sushi. Starczają jednak one na kilka podejść do robienia sushi, więc automatycznie następnym razem wydacie mniej.

Lokal z dobrym sushi

Tutaj często bazujemy na opiniach naszych znajomych. Często również przeglądamy internet w celu znalezienia najlepszej knajpy. Niestety większość osób nie zna się na robieniu sushi i zazwyczaj polecają lokale, gdzie rolki zostały bardzo estetycznie podane. Warto więc bazować również na swoich doświadczeniach i próbować różnych lokali. W ten sposób po jakimś czasie z pewnością wybierzemy najlepszą restaurację.