Tureckie napoje – poznaj ich niezwykłe walory smakowe

Turecka kuchnia słynie ze swojej różnorodności pod względem potraw i napojów, a wiele z nich jest uważane za tradycyjne i charakterystyczne tylko dla tego kraju. Soki z owoców, wody smakowe czy owocowe napoje rozpuszczalne to tylko kilka przykładów, których unikatowego smaku warto spróbować. Sprawdź, jakie tureckie napoje są najpopularniejsze oraz z jakich składników się je przyrządza.

Tureckie napoje, które warto spróbować

Najbardziej znanym napojem, z jakim kojarzy nam się Turcja to herbata. Mocna, ciemna i niezwykle intensywna w smaku. Przyrządza się ją w specjalnych czajnikach, a proces jej parzenia jest niezwykle ważnym elementem tureckiej gościnności. Kolejnym naparem, który warto poznać jest Şalgam suyu. Poza granicami Turcji napój ten jest niezwykle rzadko spotykany, a jego nazwa w dosłownym tłumaczeniu oznacza sok z rzepy i choć mogłoby się wydawać, że składa się on wyłącznie z niej, bo tak wskazuje na to nazwa, to jest ona nieco myląca. Albowiem w rzeczywistości przyrządzany jest on z soku z marynowanej czarnej marchwi, a rzepa jest jedynie dodatkiem. Podaje się go na zimno najczęściej w towarzystwie kebabu.

Tureckie napoje mogą zaskakiwać swoją różnorodnością, a tradycja ich przyrządzania może sięgać setek lat. Jednym z takich naparów, którego smak sięga czasów Imperium Osmańskiego, jest Szerbet. Jest to napój zrobiony na bazie soku owocowego bądź syropu z dodatkiem orientalnych ziół i płatków kwiatów. Kolejnym specjałem, który swoją historią sięga dawnych czasów, jest Salep. Jest to gorący napar, który przyrządza się ze sproszkowanych bulw storczyka, podaje się go razem z mlekiem i cynamonem. Posiada on właściwości rozgrzewające, a także podnosi odporność, dzięki czemu świetnie sprawdza się w okresie jesienno-zimowym.

Turecki napój z dodatkiem granatu – poznaj jego właściwości zdrowotne

Herbata z granatem jest niezwykle cennym naparem podawanym w Turcji, albowiem owoc ten zawiera w sobie wiele cennych właściwości zdrowotnych. Wspomaga on pracę serca, układ krążenia oraz utrzymuje właściwą masę ciała. Ponadto herbata z dodatkiem owocu granatu wpływa pozytywnie na regulowanie poziomu cukru we krwi oraz opóźnia procesy starzenia. Taki napar można podawać na zimno lub ciepło.