Najpopularniejsze wiadomości i informacje dla miasta Katowice

Niebo w buzi dla miłośników słodyczy i orzechów

Masło orzechowe to istny raj w buzi. Nie tylko ze względu na wspaniały smak, ale także dla naszego zdrowia. Istnieje mit mówiący o tym, że jest ono niezdrowe. Wręcz przeciwnie! Jeśli sięgniemy po odpowiedni produkt, mamy szansę wzbogacić naszą dietę o niezbędne wartościowe składniki.

Smacznie i zdrowo

Na sklepowych półkach znajduje się wiele produktów, ale nie wszystkie spełniają wysokie standardy, których my szukamy. Czytajmy etykiety! Wybierzmy produkt, w którym znajduje się jak największa ilość orzechów, a brak takich dodatków jak cukier, sól lub utwardzane tłuszcze. Choć kaloryczność masła orzechowego jest bardzo wysoka, to przy odpowiednim wyborze artykułu nie będą to puste i zmarnowane kalorie. Warto wspomnieć o jego właściwościach. Zawiera ono tłuszcze nienasycone, czyli takie, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego rozwoju – kwasy omega-3, omega-6 i omega-9. Stymulują one pracę naszego mózgu, opóźniają proces starzenia, zmniejszają ryzyko nowotworu, chorób serca, miażdżycy i przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi. Jednocześnie masło orzechowe jest źródłem witaminy E, błonnika oraz białka.

Z jakich orzechów wybrać produkt?

Najbardziej popularne produkty to artykuły zawierające w składzie fistaszki i orzechy arachidowe. Jednak warto rozglądnąć się za bardziej niszowymi masłami. Dobrym wyborem będzie masło z orzechów włoskich ze względu na stosunek kwasów omega. Można również wypróbować produkt z orzechów laskowych, które będzie jednocześnie źródłem witamin B3 i E, a także manganu. Artykuł zawierający migdały jest rekomendowany osobom, które chcą dostarczyć większe ilości wapnia i białka do swojego organizmu, jest zatem doskonałą propozycją dla wegetarian i weganów. Masło z orzechów brazylijskich oferuje dawkę magnezu oraz selenu, a ponadto zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwory. Nie tylko jednak rodzaj użytych orzechów powinien zwrócić naszą uwagę, ale także inne składniki takie jak olej palmowy, syrop glukozowo-fruktozowy, cukier i sól, a najlepiej – gdyby w ogóle nie było ich w składzie.

Istnieją również domowe sposoby na zrobienie masła orzechowego, jednakże są one bardzo czasochłonne. Najlepszym więc wyjściem jest zakup wysokiej jakości produktu po starannym przeglądnięciu etykiety.

Dodaj komentarz
Komentarze nie odnoszące się bezpośrednio do treści artykułu, obraźliwe, nieprawdziwe oraz niezgodne z prawem, reklamowe publikowane bez zgody wydawcy mogą zostać usunięte przez administrację. Komentarz osoby niezalogowanej, który zawiera link/i jest zatwierdzany ręcznie przez administrację.