Najpopularniejsze wiadomości i informacje dla miasta Katowice

Niebo w buzi dla miłośników słodyczy i orzechów

Masło orzechowe to istny raj w buzi. Nie tylko ze względu na wspaniały smak, ale także dla naszego zdrowia. Istnieje mit mówiący o tym, że jest ono niezdrowe. Wręcz przeciwnie! Jeśli sięgniemy po odpowiedni produkt, mamy szansę wzbogacić naszą dietę o niezbędne wartościowe składniki.

Smacznie i zdrowo

Na sklepowych półkach znajduje się wiele produktów, ale nie wszystkie spełniają wysokie standardy, których my szukamy. Czytajmy etykiety! Wybierzmy produkt, w którym znajduje się jak największa ilość orzechów, a brak takich dodatków jak cukier, sól lub utwardzane tłuszcze. Choć kaloryczność masła orzechowego jest bardzo wysoka, to przy odpowiednim wyborze artykułu nie będą to puste i zmarnowane kalorie. Warto wspomnieć o jego właściwościach. Zawiera ono tłuszcze nienasycone, czyli takie, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego rozwoju – kwasy omega-3, omega-6 i omega-9. Stymulują one pracę naszego mózgu, opóźniają proces starzenia, zmniejszają ryzyko nowotworu, chorób serca, miażdżycy i przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi. Jednocześnie masło orzechowe jest źródłem witaminy E, błonnika oraz białka.

Z jakich orzechów wybrać produkt?

Najbardziej popularne produkty to artykuły zawierające w składzie fistaszki i orzechy arachidowe. Jednak warto rozglądnąć się za bardziej niszowymi masłami. Dobrym wyborem będzie masło z orzechów włoskich ze względu na stosunek kwasów omega. Można również wypróbować produkt z orzechów laskowych, które będzie jednocześnie źródłem witamin B3 i E, a także manganu. Artykuł zawierający migdały jest rekomendowany osobom, które chcą dostarczyć większe ilości wapnia i białka do swojego organizmu, jest zatem doskonałą propozycją dla wegetarian i weganów. Masło z orzechów brazylijskich oferuje dawkę magnezu oraz selenu, a ponadto zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwory. Nie tylko jednak rodzaj użytych orzechów powinien zwrócić naszą uwagę, ale także inne składniki takie jak olej palmowy, syrop glukozowo-fruktozowy, cukier i sól, a najlepiej – gdyby w ogóle nie było ich w składzie.

Istnieją również domowe sposoby na zrobienie masła orzechowego, jednakże są one bardzo czasochłonne. Najlepszym więc wyjściem jest zakup wysokiej jakości produktu po starannym przeglądnięciu etykiety.