Coraz więcej osób korzysta z cateringu. Jest to usługa polegająca na przygotowywaniu gotowych potraw i dostarczaniu klientom przez zewnętrzne firmy. Z takich usług gastronomicznych korzystają firmy, chcąc zapewniać posiłek swoim pracowników czy osoby przygotowujące przyjęcia, ale nie umiejące lub niemające czasu ugotować własnych potraw. Szukając odpowiedniej firmy cateringowej, przeważnie głównym dla nas kryterium jest cena, ponieważ chcemy zorganizować możliwie jakościowy i tani catering. Warszawa i inne duże miasta stanowią rynek zbytu usługi cateringowej. Warto zastanowić się przed wyborem tej usługi, nad plusami i minusami cateringu.

Plusy cateringu

Główną korzyścią catering w postaci gotowego obiadu w porze lunchowej jest to, że nie musimy gotować i tracić czasu na gotowanie własnego dania. Na rynku istnieje wiele firm specjalizujących się w różnych kuchniach np. polskiej, włoskiej, azjatyckiej czy fast food. Wystarczy zamówić jedzenie w konkretnej firmy, następnie płacimy i cieszymy się posiłkiem.

Szeroki wybór do różnorodnej kuchni pozwala nam na skosztowanie potraw, których sami byśmy nie byli w stanie ugotować. W przypadku niektórych potraw mogłoby się okazać, że koszt przygotowania potrawy na bazie konkretnych składników łącznie z mediami było o wiele droższe niż dobry catering na dowóz.

Kolejną korzyścią przy właściwym wyborze firmy, może być wysoka estetyka potraw, która jest ważna zwłaszcza w przypadku uroczystości tj. przyjęcia urodzinowe, chrzciny dziecka, wigilia czy bankiet firmowy. Catering jest bardzo popularny i w niektórych sytuacjach stanowi podstawę wydarzeń np. na weselu. Catering na wesele jest z powodzeniem wykupywany, zwłaszcza jeżeli na przyjęciu weselnym będzie się bawiło wielu gości. Jest to doskonała opcja, jeśli nie jesteśmy w stanie sami zapewnić takiej ilości potraw i również chcemy podarować sobie dodatkową porcję stresu z tym związanego.

Gotowe potrawy na dowóz, czyli catering

Minusy cateringu

Niestety życie jest tak zbudowane, że zawsze trzeba wziąć pod uwagę drugą stronę medalu. Ta zasada również dotyczy firm cateringowych. Decydując się na catering gastronomiczny, musimy wcześniej sprawdzić firmę, z której chcemy zamówić potrawy. W tym przypadku możemy brać pod uwagę firmy, z której korzystali wcześniej nasi znajomi lub słyszeli dobre opinie. Warto także przeanalizować tzw. zewnętrzne opinie innych klientów na portalach gastronomicznych.

Może się zdarzyć, że jedzenie, które zamówiliśmy, nie odpowiada jakością w stosunku do kwoty, którą zapłaciliśmy. Dlatego warto przy wyborze firmy cateringowej porównywać różne oferty w tym m.in. ceny, wagę potraw oraz szerokość wyboru.

Biorąc pod uwagę skorzystanie z tej formy gastronomicznej, musimy brać pod uwagę, że nasze jedzenie, może nie dojść na umówią godzinę. Jest to duża niedogodność, zwłaszcza zamówiliśmy jedzenie wigilię czy na bankiet firmowy na których dobre jedzenie jest główną atrakcją wieczoru. Takie sytuacje się zdarzają, chociażby na skutek czynników zewnętrznych lub z winy nieprofesjonalnej firmy. Wtedy pozostaje nam wziąć sprawy w swoje ręce oraz zaprosić gości na samym początku do zabawy nim rozpoczniemy ucztę.

Podsumowanie

Catering jest powszechną usługą wykupywaną na wiele okazji. Przy wyborze odpowiedniego cateringu, warto wziąć pod uwagę jego słabe i mocne strony. Tylko wtedy będziemy mogli odpowiedzieć sobie na pytanie, czy taka usługa jest dla nas odpowiednia, czy może nie chcemy ryzykować i wziąć pod uwagę inną opcję gastronomiczną.