Sporo osób zieloną herbatę pije codziennie. Ludzie wiedzą o tym, że jest ona zdrowa, ma pewne właściwości, natomiast nie do końca wiedza jakie, a także w jaki sposób powinno się ją parzyć. Zazwyczaj wskazujemy na jej wyjątkowy smak, jednak obecnie to odchudzającemu działaniu zawdzięcza ona swoją popularność. To także wsparcie oczyszczania organizmu z toksyn i wiele więcej sprawia, że warto dowiedzieć się nieco o działaniu napoju z zielonej herbaty. Co więcej, tylko odpowiedni metody parzenia, pozwalają jej utrzymać swoje zdrowotne właściwości.

Prawie każdy z nas wie o tym, jak smakuje zielona herbata oraz jak mniej więcej, posiada właściwości. Niestety krąży wokół niej wiele mitów, a tak ekspresowa z marketu nijak ma się do tej prawdziwej, która przygotowywana jest w herbaciarniach. Co więcej, ze względu na wygląd liści, zawartość kofeiny, a także smak i zapach wyróżnia się jej dane gatunki. Jak uznają fachowcy, ta najzdrowsza powinna być zbierana jak najwcześniej z rana, w momencie gdy osadzone są jeszcze na niej krople rosy. Nie mniej istotne są też metody zawijania liści oraz region, z którego pochodzą. Chcąc wyłonić najdoskonalszą odmianę, warto wskazać japońską herbatę, która przyjęła nazwę Gyokuro.

Zielona herbata, czyli samo zdrowie

Zajmujący się zbiorami herbaty zielonej, muszą dbać o zachowanie wielu zasad, jak chociażby konieczność przerobienia jej liści nie później niż godzinę od momentu zerwania. Nie może bowiem dojść do procesu jej fermentacji, a ma to duży wpływa na to, że wszelkie właściwości zielonej herbaty i każda z jej zalet, może zostać zachowana.

Nie jedna, a wiele substancji, które obecne są w tej herbacie mają wpływ na jej działanie. Z pewnością są to polifenole, katechiny i antyoksydanty. Nie mniej ważne są też witaminy, aminokwasy, lipidy, mikroelementy oraz garbiki. Wszystkie one sprawiają, że zielona to bez wątpienia najzdrowsza herbata wśród wszystkich innych.

Odchudzające działanie zielonej herbaty…

Już od dawien dawna znajomy jest fakt, że najlepsza herbata na odchudzanie to właśnie ta zielona. W tym celu, warto regularnie pić ją przed pójściem spać, stosując napar z drugiego parzenia, który nas rozluźni, zrelaksuje i uspokoi. Napar z parzenia pierwszego bowiem, działa orzeźwiająco i może nas pobudzić.

Znajdujące się w zdrowej herbacie zielonej katechiny odgrywają główną rolę w procesie odchudzania, a szczególnie pewna substancja o nazwie - galusan epigallokatechiny. To ona jest powodem tego, że dochodzi do redukcji tkanki tłuszczowej, wchłanianie tłuszczy jest zahamowane, dochodzi do aktywacji enzymów trawiennych i lepszego utleniania tłuszczy. Dowodzą tego liczne badania i eksperymenty, które były prowadzone na napoju z zielonej herbaty przez naukowców.

W jaki sposób powinno się parzyć zieloną herbatę?

Z pewnością nie obędzie się bez zastosowania kilku działań, aby odpowiednio parzyć zieloną herbatę. Konieczne jest na pewno to, aby woda na zieloną herbatę była miękka i wolna od wapnia i chloru. Łatwo zatem wysnuć, że ta z kranu nie będzie odpowiednia. Alternatywą będzie zatem woda mineralna.

Łyżeczkę dobrej jakości suszu zalewamy szklanką gorącej wody, mając na uwadze to, że nie może być to wrzątek (zaleca się by ostygła ona do 80 stopni Celsjusza). Najlepszy czas parzenia, wynosi od 3 do 4 minut, chociaż w wypadku dłuższego, da się ją jeszcze rozcieńczyć wodą. Jak robią to najlepsi znawcy zielonej herbaty z Chin i Japonii, najlepiej wylać napar z pierwszego parzenia, po czym pić dopiero kolejne.

Zielona herbata – wszystko co powinniśmy o niej wiedzieć