Dlaczego warto wybierać naturalne wędliny?

Nie da się ukryć, że obecnie żyjemy w czasach, w której chemia i przetworzona żywność towarzyszy nam na każdym kroku. Niestety, ale tak bardzo się do tego przyzwyczailiśmy, że nawet nie zwracamy uwagi na to, co kładziemy do naszej lodówki. Okazuje się, że jednym produktem, który zwykle może zawierać najwięcej chemii i innych, sztucznych ulepszaczy smaku jest właśnie wędlina. Każdy z nas z pewnością zauważył, że pakowana wędlina ze sklepowych półek ma niezwykle długi termin przydatności do spożycia, co już jest sygnałem alarmowym i świadczy o ogromnej ilości konserwantów. Niestety, ale naturalne wędliny tak naprawdę odeszły w zapomnienie. Okazuje się jednak, że jest to ogromnym błędem, gdyż wędliny naturalne, które z pewnością znajdują się na wiejskich stołach, są o wiele zdrowsze, pożywniejsze, a co najważniejsze smaczniejsze od wędlin naszpikowanych ulepszaczami smaku. Dlaczego więc warto postawić na wędliny naturalne?

Wędliny naturalne nie zawierają szkodliwych substancji

Co jest najważniejszym wyznacznikiem naturalnych, tradycyjnych wyrobów wędliniarskich? Otóż w pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na to, że brak jest w nich konserwantów. Przez konserwanty można rozumieć tu wszelakie ulepszacze smaku, substancje konserwujące czy nawet substancje wypełniające, które niestety, ale nie mają pozytywnego wpływu na nasze zdrowie, a co najważniejsze na nasze samopoczucie. Wędliny naturalne można powiedzieć, że są mięsem w możliwie najczystszej postaci. Nie uświadczymy w nich żadnego dodatku konserwującego, ani poprawiającego smak.

Warto tylko spojrzeć na skład wędlin, które zalegają na półkach marketów. Dużą ilość stanowić będzie woda, tak zwana solanka, którą stosuje się do tego, by mięso osiągnęło pożądaną wagę, jednak bez wykorzystywania większej ilości podrobów. Można więc powiedzieć, że kupując wędliny paczkowane, sztuczne, tak naprawdę płacimy za mięso napęczniałe solanką, a nie za sam mięsny wyrób.

Wędliny naturalne mają bogaty smak i aromat

Wędliny naturalne bardzo łatwo jest odróżnić od wędlin sztucznych. Okazuje się, że mają one niepowtarzalny smak, a także aromat. W przypadku wędlin zalegających na sklepowych półkach, dodawane jest wiele ulepszaczy smaku, a to sprawia, że praktycznie każda tego typu wędlina smakuje i pachnie dokładnie tak samo. Oczywiście nie jest to zapach, który jest większości z nas dobrze znany z wiejskich stołów.  To właśnie wędlina naturalna charakteryzuje się niepowtarzalnym zapachem, a także smakiem, który bardzo łatwo można odróżnić od pozostałych wyrobów wędliniarskich. Szukasz produktów wędliniarskich wysokiej jakości? Wejdź na stronę Wędliny z Dębiny i zapoznaj się z naszą ofertą.

Wędlina naturalna ma w swoim składzie od 90 od nawet 100% mięsa, a oprócz tego przyprawy, które są nam dobrze znane z naszej, własnej kuchni. Często za niepowtarzalny smak odpowiadają liście laurowe, ziele angielskie, czy zwykły czarny pieprz i sól, które tym samym determinują również aromat wędliny. Co najważniejsze jednak, naturalne wyroby wędliniarskie, bez substancji konserwujących nie są szkodliwe dla naszego zdrowia, a także wpłyną na znaczną poprawę naszego samopoczucia.