Jak przygotować sushi we własnym domu?

Chyba nikogo z nas nie dziwi już fakt, że w naszym kraju coraz więcej znaleźć można japońskich restauracji. Okazuje się nawet, że restauracje sushi w Warszawie są uznawane za jedne z lepszych w naszym kraju. Kuchnia japońska zdobyła sobie na całym świecie niezrównaną popularność. Można śmiało powiedzieć, że nie tylko jest ona smaczna i pożywna, ale co najważniejsze zdrowa. Flagowy jej produkt, jakim jest sushi, oferuje całą gamę orientalnych smaków, które szybko pobudzają kubki smakowe i co więcej, są idealną odpowiedzią na tak zwany wilczy głód. Miłośnicy sushi z pewnością zastanawiają się jak przygotować dobre sushi we własnym zaciszu domowym. Okazuje się, że wcale nie musi być to karkołomne zadanie.

Co będzie potrzebne do przygotowania sushi w domu?

W pierwszej kolejności, by przygotować dobre sushi w domu, tak by przypominało ono sushi z Warszawskiej knajpy, konieczne będzie wybranie się na zakupy. O smaku sushi i jego jakości decydują przede wszystkim świeże składniki, a także odpowiednie akcesoria. Tak więc z pewnością trzeba będzie zaopatrzyć się w matę do zwijania sushi. Jest to mata wykonana z bambusa, dzięki której można nadać sushi odpowiedniego kształtu. Kolejnym niezbędnym składnikiem jest ryż. Najlepiej kupić ryż, który dedykowany jest właśnie sushi, dzięki temu po ugotowaniu będzie on przyjmował odpowiednią konsystencję. Ponadto potrzebne będą:

  • surowa ryba- najlepiej sprawdza się zawsze łosoś
  • ocet ryżowy- do skropienia ugotowanego ryżu
  • krewetki lub pałeczki krabowe- w zależności od preferencji
  • sos sojowy- do maczania sushi
  • wasab- tradycyjny japoński chrzan, którego zadaniem jest oczyszczenie kubków smakowych i ich pobudzenie
  • płaty nori- w które sushi jest zawijane
  • ulubione dodatki w postaci marchewki, awokado, selera lub innych
  • majonez

Jak przygotować sushi w domu?

Przygotowanie sushi należy rozpocząć od ugotowania ryżu. Warto pamiętać, że musi on być ugotowany do lepkości. Nie może być on sypki, gdyż wówczas nie będziemy mogli zawinąć sushi i nadać mu odpowiedniego kształtu. Po ugotowaniu ryż należy ostudzić i skropić go odrobiną octu ryżowego. Kolejno na macie bambusowej należy ułożyć płat nori, a następnie pokryć go ryżem. Przy wykładaniu ryżu na nori, należy pamiętać by warstwa nie była grubsza niż 3 centymetry, a także żeby zostawić wolną przestrzeń na brzegach, co znacznie ułatwi zwijanie sushi. Kolejno na ryż nakłada się pasek majonezu i układa się surową rybę, wraz z ulubionymi dodatkami. Wejdź na stronę Sushi Warszawa i skorzystaj z naszych zestawów już dzisiaj!

Kiedy wszystkie dodatki zostaną położone, można przystąpić do zwijania sushi. Należy to robić niezwykle uważnie i po każdym zwinięciu, trzeba delikatnie docisnąć matę bambusową do rolki, by sushi było trwałe i nie rozwinęło się w trakcie krojenia. Po przygotowaniu rolki, należy pokroić ja na okręgi o szerokości około 5-6 centymetrów. Sushi powinno być serwowane z sosem sojowym, a także tradycyjnym japońskim chrzanem, którym jest wasabi. Chrzan ten należy spożyć przed każdym kęsem sushi, gdyż oczyszcza on kubki smakowe i przygotowuje je na doznania smakowe płynące właśnie z sushi.