Autentyczny włoski posiłek to prawdziwe doświadczenie kulinarne, wzbogacenie kubków smakowych. Włosi cieszą się spokojnymi posiłkami z wielu dań, z doskonałym połączeniem smaków, aromatów, kolorów i tekstur. I praktycznie każde danie - owoce morza, makarony, pieczywo, zupy, gulasze - jest cudownie doprawione aromatycznymi przyprawami.
Właściwie całe południe Europy słynie z pięknego klimatu, aromatycznych ziół oraz zamiłowania do jedzenia, dlatego też kuchnia hiszpańska, francuska i przede wszystkim włoska są tak sławne. Ale to właśnie kuchnia włoska rozpowszechniła się na całym świecie. Oczywiście najpopularniejszymi daniami są niezaprzeczalnie pizza, spaghetti czy lasagne. Ale dań jest całe mnóstwo czy to w książkach kucharskich czy w intrenecie.
Ale co, jeśli chcemy skosztować Italii a nie mamy talentu kulinarnego a nie chcemy jechać do Włoch? Odpowiedzią na tą potrzebę są oczywiście włoskie restauracje Warszawa. Pozwolą zasmakować prawdziwych włoskich potraw przygotowywanych starannie według włoskich przepisów.
Na szczęście jest sporo restauracji w których szefowie kuchni albo są Włochami albo uczyli się fachu we Włoszech. Tu jednak też pojawiają się różnice. Kuchnia ta posiada wiele wariantów regionalnych danych dań. Pizza smakuje inaczej na południu i na północy Włoch, różni się składnikami formą. Podobnie jest też z innymi daniami kuchni włoskiej. Ale jeśli trafimy na odpowiednią restauracje będziemy bardzo zadowoleni.