Nieodpowiednie palenie w kominku domowym jest nie tylko niezdrowe dla środowiska – ale również dla naszego własnego zdrowia. Może powodować różne zatrucia, a w skrajnych przypadkach nawet śmierć. W dobie ogólnego smogu ważne jest odpowiednie palenie w kominku domowym i ograniczenie wydobywających się z naszego komina zanieczyszczeń. Niezwykle duże znacznie ma tutaj przede wszystkim rodzaj i stan wykorzystywanego paliwa, jak i sam sposób rozpalania w kominku. W tym artykule dowiesz się najpotrzebniejszych rzeczy związanych z prawidłowym paleniem w kominku domowym! Zapraszamy do artykułu!
Właściwy opał kominka
Niezwykle ważny w prawidłowym paleniu w kominku jest przede wszystkim właściwy opał do kominka. Z reguły producenci zalecają palenie drewnem. Musi mieć ono odpowiednio niską wilgotność. Z tego względu zaleca się jego odłożenie na okres 2-3 lat. Poza tym drewno musi być przygotowane w odpowiedni sposób. Nie może być zbyt grube. Do rozpalania naturalnie używamy cieńszych szczepów.
Wilgotne i mokre drewno produkuje mnóstwo spalin do atmosfery. Poza tym może powodować przedostawanie się spalin do środka pomieszczenia w którym znajduje się piecyk. Jeżeli cenisz sobie bezpieczeństwo i ekologię – nie zaniedbuj swojego paliwa kominkowego. Pamiętaj też o wkładach kominkowych. Warto się w tym zakresie zapoznać z propozycjami https://www.komineczki.com.pl/wklady-powietrzne-c5
Pierwsze rozpalenie
Przy chęci ekologicznego korzystania z kominka niezwykle ważne jest pierwsze rozpalenie. Należy wówczas użyć tylko i wyłącznie odpowiednio dobrze przygotowane drewno. Rozpalanie należy przeprowadzać powoli. Przy pierwszym paleniu odczuwalne mogą być nieprzyjemne zapachy – jest to zupełnie normalne.
Metody rozpalania w kominku
Pierwsze metoda jest najmniej ekologiczna. Polega na ułożeniu stosu drewna rozpoczynając od najmniejszych szczap drewna. Wówczas rozpałkę umieszczamy na spodzie całej konstrukcji drewnianej i rozpoczynamy palenie. W tej metodzie do atmosfery wydostaje się niezwykle dużo spalin. Nie jest to zdrowie rozwiązanie dla środowiska. Przedstawimy ci znacznie lepszą metodę!
Druga metoda jest kompletnie odwrotna. Układanie szczap drewna rozpoczynamy od tych najgrubszych. Kończymy na rozpałce i wzniecamy ogień. Następnie możesz zamknąć drzwiczki kominka i cieszyć palonym się ogniem przez nawet kilka kolejnych godzin. Taka metoda minimalizuje produkcję spalin, jak i nie wymaga częstego podkładania drewna do paleniska.
Regularne czyszczenie
W ekologicznym paleniu w kominku ważne jest również regularne jego czyszczenie. Nadmierne zebranie się sadzy i innych zanieczyszczeń może znacznie zmniejszać wydajność kominka lub nawet prowadzić do trwałego jego uszkodzenia. Poza tym produkowana jest wówczas znacznie większa ilość spalin.